Sabtu, September 17, 2011

Noh Omar Sesak Nafas Tercekik Kuih Bahulu???

Di suatu jamuan aidilfitri.... keadaan menjadi kelam kabut... terdengar suara....

Noh... ngucap... Noh... ngucap... Noh... Noh... Noh...
Tolong... dah hampir sangat dah ni.... Woiit... hang mai sini ajaq dia mengucap...

Apa pulak... hang lar dok paling dekat.... Tak boleh sebab tak dak tauliah... Hang pulak... Aku pun tak dak tauliah... Kah... Kah... Kah... Kah... Kah... Kah...

Akibat terkejut.... Noh terbangun semula umpama mimpi dalam mimpi ngeri... Zaman British kah ini... Kah... Kah... Kah... Kah... Kah... Kah...


Isu Tauliah: Noh Setuju Sebab Beliau Tak Reti Ceramah Agama???

Bernama |  Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar menyambut baik langkah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tidak lagi memberi tauliah kepada ahli politik untuk berceramah di surau dan masjid, bagi menjamin perpaduan dan imej agama Islam.

Beliau berkata, jika ahli-ahli politik dibenar memberi ceramah agama, ia mungkin boleh mencetuskan pergaduhan dan perkara yang tidak diingini.

"Masjid dan surau adalah tempat untuk umat Islam bukan untuk ahli atau parti politik tertentu," katanya pada majlis rumah terbuka Aidilfitri Anggota Dewan Undangan Negeri Sementa, Datuk Abdul Rahman Palil di Kapar, di sini, hari ini.

Beliau diminta mengulas kenyataan Pengarah JAIS, Marzuki Hussin semalam bahawa Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menerusi surat bertarikh 22 Jun lalu yang dikeluarkan oleh Setiausaha Sulit baginda, Datuk Mohamad Munir Bani, tidak membenarkan ahli politik memberi ceramah agama di semua masjid dan surau di Selangor.

Marzuki juga berkata, mana-mana ahli politik yang mempunyai tauliah sebelum ini tidak boleh memperbaharuinya sebaik ia tamat dan tidak dibenarkan memberi ceramah agama.

0 comments:

Post Haru Biru

Arkib Blog