Jumaat, Disember 25, 2009

Mai Jengok Dikala Tak Ter-update

Salam semua. Mungkin 5 hari tidak ter-update blog ini. Kalau korang rajin pakat mai jengok seketika dikala tidak di-update nanti. Dalam tengah syok menikmati hidangan tengahari berlaukkan ikan kembung bakar bersama ulam cicah budu durian. Tiba-tiba ada panggilan baru masuk ke telepon tangan aku. Awat pak cik ada apa yang boleh saya bantu... Ada.. boleh ka tolong bawak kami sekeluarga pi... blah...blah... van dah ada... blah..blah.. hang jadi driver... blah.. blah.. pak cik tak larat dah nak drive.. Tanpa berfikir panjang aku pun iye kan aje, maklumlah nak turun bersilat dengan pokok getah, hujan lak tiga empat hari ni. Jadi dari membuang masa di kedai kopi, baek berkhidmat untuk warga kampung aku. Lagi pun aku kenal sangat ngan pak cik ni. Dahulu aku pernah cerita mengenai keluarga ini disini. Lar ni kena pi balik sebab ada kenduri didaerah tersebut. Takpa selagi aku masih bertenaga itu sahaja yang boleh aku tolong. Nak tolong dengan wang ringgit memang tak termampulah. Kalau itu harga melambung naik bolehlah. Tapi hairan jugak ramai-ramai anak muda kat kampung aku, kenapa aku lak yang dipilihnya.. Tapi aku lagi hairan kenapa durian dah jadi daun (durian daun), Masjid dah jadi tanah (masjid Tanah), pasir dah jadi emas (Pasir Mas) dan sebesar-besar pulau amatlah ringan.. (Pulau Kapas).. dah lar tu siap boleh terbang setinggi jet tempur TUDM.. (Pulau Layang-layang)...kah..kah..kah..

6 comments:

noor afzan berkata...

pakcik kayo la..
motong hari2..

eddy_kelate berkata...

askum sahabat..saja singgah jenguk2 sahabat blogger...wah nampak gaya nye saya pun nak kena tebang pokok kelapa kat kg tanam getah la kalau harga dah naik macam nie...nanti jangan lupa blanja kawan2 kalau harga dah comfirm naik..

cik EPAL berkata...

pulau layang layang?? hehe :)

Goldman berkata...

untuk harga emas jongkong dan lain2 yang hebat sila hubungi saya di goldman999.9@hotmail.com

harga lagi murah daripada habib poh kong dan dealer2 lain. bekalan antarabangsa

terima kasih

missiesya berkata...

nk jdi penoreh getah la.hehe

budak kampung online berkata...

noor afzan, jangan motong hari-hari nanti habis dan tak dak benda nak potong dah.. kah..kah

eddy_kelate, biarkan aje pokok kelapa tu. cuba tanam pokok getah cara hidroponik boleh ka.

cik epal, pulau dayang bunting baik untuk snorkeling dan scuba diving

goldman, belum terhidu bau emas tulen. masih bau getah sekerap.

missiesya, tak best jadi penoreh tak glamer dan tak glokal.

Post Haru Biru

Arkib Blog