Jumaat, Oktober 02, 2009

Umno Mahu Menang Berganda Walaupun Sudah Ada Simpanan Undi Tentera & Polis

Bekas pemimpin Umno, Tun Dr Mahathir Mohamad bersuara berkali-kali secara terbuka menentang pencalonan Tan Sri Isa Abdul Samad, tokoh yang terpalit dengan rasuah politik dan digantung oleh parti. Pencalonan Isa itu juga menunjukkan ketidakupayaan kepimpinan Umno melawan ketua-ketua Umno yang berpengaruh seperti bekas menteri besar Negeri Sembilan itu, yang membina kumpulan yang kuat sepanjang memerintah negeri kubu kuat Barisan Nasional itu. Pemilihan Isa telah mendedahkan pergeseran dalaman Umno sejak beberapa minggu sebelum kempen bermula.

Undi pos menggambarkan seolah-olah suatu pertarungan demokrasi di antara rakyat dan tentera/polis. Sebagai seorang anggota tentera/polis yang makan gaji dengan Kerajaan dan pastinya di bawah 'kawal-selia' pihak atasan mereka, mampukah mereka untuk memangkah pihak lawan? Terdayakah mereka untuk 'menongkah arus' ? Dengan berlakunya banyak kes yang mengurangkan populariti BN kali ini, ia mungkin akan menggugat keputusan berbanding dengan pilihan raya umum 2008. Namun, kemenangan masih di pihak BN disebabkan undi pos nanti.

Edarlah ribuan kronologi kes Teoh Beng Hock. Sebarlah foto sekumpulan Melayu yang memijak kepala lembu di depan Bangunan SUK Selangor. Dedahkan jumlah skandal PKFZ berjumlah RM12.5 billion. Namum kumpulan tentera akan memangkah kotak dacing kerana undi mereka sudah tidak rahsia lagi. Setiap anggota tentera yang diminta mencatatkan latar belakang mereka pada Borang 2 ini. Ini menjadikan satu-satu undi itu menjadi tidak rahsia kerana Borang 2 boleh memberikan maklumat mengenai pihak yang dipangkah oleh seseorang pengundi itu.

(Moral: Adakah Bagan Pinang mampu menutup kembali kemaluan umnobn yang kalah berkali-kali pada pilihanraya kecil sebelum ini. Jikalau umnobn menang dengan majoriti yang sedikit maka kemaluan umno akan kembali teserlah sehingga meleleh air mata, maka Pakatan Rakyat mungkin dilihat telah berjaya menggongcang kubu kuat tentera umnobn di Bagan Pinang dengan seorang calon tanpa senjata api ditangan... Macam Rambo... Kah..Koh..Keh...)

0 comments:

Post Haru Biru

Arkib Blog