Selasa, Jun 23, 2009

> KERUSI EMPUK PUN BOLEH BIKIN CEDERA


Ini adalah sebagai nota yang disumbatkan di ruang maya. Bila sebut Slipped Disc atau Herniated Disc mungkin ramai yang dah tahu. Takpa sekadar berkongsi cerita mengenai slip disc brembo yang dah rosak supaya boleh brek bila ada kecemasan...Wakakah... Biasanya sakit tulang belakang ni berpunca dari kecederaan/ dinding disc koyak dan mengeluarkan segumpal cecair (macam air dalam belon) yang dok tekan saraf tunjang menjadikan perjalanan darah perlahan. Kebiasaan kecederaan berlaku diantara Lumbar 4 (L4) dan Lumbar 5 (L5). Ini kerana kedudukan L4, L5 adalah paling dekat dengan tulang punggung (Sacrum) yang mana ia menjadi sebagai ensel pergerakkan bahagian pinggang keatas dan bahagian punggung ke bawah.


Punca disc brembo jam
- Kurang nutrisi pemakanan
- Kuat merokok dan layan minuman keras
- Terjatuh, Eksiden dengan ganas
- Mengangkat barang berat dengan cara yang salah
- Duduk yang tak tertib dan terlalu lama di hadapan komputer
- Tak pernah buat senaman
- Memandu kereta terlalu jauh, duduk dalam bucket sit dan menggunakan spring potong.
- Tidur yang terlalu lama dengan posisi yang salah
- Bersin dan batuk ketika angkat barang

Gejala kerosakan disc brembo yang melekat kat tulang belakang anda:
- Selalu lenguh dan sakit di bahagian tengah belakang anda (mid-back pain)
- Kebas tangan dan kaki berpanjangan
- Tidak dapat duduk dengan selesa
- Badan tidak boleh nak lurus walaupun sudah berdiri tegak
- Kaki akan mengecil dan otot betis menjadi lembik
- Selalu sakit kepala sebab darah jadi slow naik ke otak
- Tak boleh bangun langsung - Kes dah teruk sangat


Apa perlu buat: Pergi buat MRI dan jangan X-Tray biasa sahaja. Bagi pakar memang boleh paham dengan filem X-Tray. Kalau orang biasa lebih baik masuk kebuk MRI walaupun bunyi bising sikit tapi hasilnya sangat detail dan puashati. Bila dah tahu kat mana rosak pergi lak jumpa doktor anda.

Treatement segera: Operation melalui doktor pakar. Kos bergantung pada hospital yang dipilih dan kecederaan yang dihadapi. Kalau ada pertukaran spare-part yang berjenama kos akan menaik. Tapi 3 hari garenti sihat balik macam asal. Setahun dah boleh berlari sprinter 100 m.

Treatment ambik masa: Jumpa Kiropraktik dan ikuti bimbingan mereka paling kurang 6 bulan dan paling lama cecah setahun. Tu pun silap-silap datang balik sakit dan merana lagi.

Lain-lain treatment: Laser, Herba, Aquatherapy/aquaphysio & Acupuncure

Amalan: Bila dah beransur pulih, rajin-rajinlah buat senaman yang ringan dan jamu dengan makanan bernutrisi... Jangan lupa sembahyang... masa rukuk boleh exercise pinggang sikit.

Amaran: Jangan cuba-cuba pergi mengurut walaupun tukang urut tu terer. Nanti jadi lagi teruk. Walaupun bukan doktor tapi aku tahu lah...

(Moral: Kalau duduk di bandar kena lah memilih makanan yang sesuai untuk kesihatan. Kalau ada sekangkang tanah tanamlah sayur-sayuran. Jika tak dak buatlah sistem hidroponik. Beli lah tong ternak ikan. Daripada bela kucing baik bela ayam... Kawal makanan dari racun berlebihan... Berlarilah di tasik-tasik sambil mencuci mata supaya lebih ceria. Jangan lupa minta no phonenya... Kah..koh..keh..)

6 comments:

mEiZ AraNda berkata...

hehehehhe
dalam senang bg nasihat pun nak cuci mata ye kamu.;)


good info bro...
kekadang sakit blakang gak duk lelama ni...;p

lalink7 berkata...

thanks la..
awesome info..

arora berkata...

ni mesti dpt info sebab ida nerina jatuh tgga...muahaha but...gud info..

Aku manusia yang bernama SYAFIQA. berkata...

thanx for the info..
kamu ni doktor ke???

budak kampung online berkata...

KALAU SAKIT BELAKANG BOLEH PAKAI BENGKONG... ATAU KORSET... YA KA...

cinta lea ixora berkata...

kalo sakit blkg leh pki korset?? adeh.. rsnye mkn skt adelah...xsggp den..huhuhu

Post Haru Biru

Arkib Blog