Rabu, September 02, 2009

Repekkan Rakyat Didahulukan Menjerut Halkum


Apa cerita pulak hari ini kesemua ADUN Pakatan Rakyat Perak sekali lagi dihalang dari menggunakan Dewan Negeri bagi mengadakan persidangan. Belum sempat memasuki 30 meter kawasan larangan ke Bangunan SUK pagi ini, tiga ADUN, dua orang awam dan seorang jurugambar telah pun ditangkap oleh polis. Tiga ADUN tersebut adalah ADUN Setiawan, Dato' Ngeh Ko Ham; Simpang Pulai Chan Meng Kai dan ADUN Malim Nawar, Keshwinder Singh. Manakala jurugambar dari Nanyang Siang Pau, Stanley adalah yang paling awal ditangkap.

(Moral: Kerakusan gila pemerintah perguna polis menahan secara ikut suka dan menutup jalan bagi Adun untuk mengadakan persidangan. Walhal Adun-adun ini mahu menjalankan kerja dari amanah rakyat yang memilih mereka. Heran juga kenapa polis buat dono dan tidak menahan pasukan provokasi berbaju kuning upahan umnobn)


Zulkiflee Anwar Ulhaque lebih dikenali dengan Zunar mendakwa beliau akan menulis surat untuk bertemu sendiri dengan Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Hishammuddin Tun Hussein untuk mendapatkan penjelasan apakah benar beliau tidak pernah pada atau sebelum 14 Ogos meluluskan permit dengan nombor PP8541/08/2010(0282145) ISSN 1688-5398 untuk majalah Gedung Kartun?. Saya juga ingin bertanya, kenapa memperolehi permit penerbitan menjadi semakin sukar? Apakah ini yang dimaksudkan oleh Perdana Menteri bahawa media akan lebih bebas di bawah pemerintahannya? Apakah dibawah 1Malaysia, hak berkarya dan suara kartunis akan lebih dicengkam? Jika melukis kartun boleh dipenjara tiga tahun, bayangkan bentuk kebebasan media dan kebebasan bersuara di negara kita. Saya juga mendesak supaya akta lapuk, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 dihapuskan. Zunar juga menafikan majalah satira politik itu diterbitkan oleh Sepakat Efektif menggunakan nombor permit penerbitan palsu.

(Moral: Lagi lempiasan nafsu gila Menteri KDN... beranikah penjulang keris ini mansuhkan akta mesin cetak 1984? Kah..kah..kah.. tengah pening dok pinda akta isa)

0 comments:

Post Haru Biru

Arkib Blog