Khamis, Julai 29, 2010

Saman Ekor: Mudahnya JPJ Buat Duit

Ini contoh kertas saman ekor yang diposkan oleh pihak berkuasa ke rumah anda. Hanya melebihi 11 km/j anda akan di kenakan saman ekor.

Amat malang sekali ketika anda ingin memotong kenderaan dihadapan anda yang bawa perlahan, tup tap lensa perangkap had laju merakam no pendaftaran kereta anda.

Anda tidak tahu dimana malaon ini menyorok dan pasang perangkap. Anda tidak tahu jalan mana yang tidak boleh bawa laju kerana papan tanda 80 km/j sudah pudar atau dilindungi daun-daun pokok ataupun sudah tumbang.

Kalau dalam sebulan tu anda terima 3 surat seperti ini. Apa tindakan anda sebagai rakyat marhaen?. Tengok kepala ayat dia macam dapat tawaran biasiswa la pulak... kah..kah..kah..

Contoh saman ekor. klik imej untuk tumbesaran.PAS lancar Kempen Antisaman Ekor Isnin ini

KUALA LUMPUR, 29 Julai – PAS akan melancarkan Kempen Anti saman Ekor Isnin ini bagi membela pemandu dan pemilik kenderaan yang disenarai hitam oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kerana mendakwa tindakan pihak berkuasa itu bertentangan dengan perlembagaan negara.

Jawatankuasa kempen itu yang diketuai oleh Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berharap dalam membantu mereka yang teraniaya kerana sistem saman ekor.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider, Mahfuz berkata jawatankuasa itu ditubuhan untuk memastikan halangan pemilik yang disenarai hitam itu boleh diselesaikan mengikut undang-undang yang sah.

“Ini kerana kita melihat tindakan menghalang pemilik kenderaan memperbaharui cukai jalan kerana mempunyai saman ekor amat bertentangan, malah kita akan kemukakan bukti bersama nanti,” katanya.

Beliau berkata kesalahan-kesalahan mengatakan pemilik kenderaan bersalah tidak wajar kerana tiada bukti yang kukuh.

“Tidak semestinya pemilik kenderaan bersalah apabila kenderaannya disaman oleh polis atau JPJ, mungkin orang lain yang menaiki kenderaan tersebut.

“Jadi ia tidak ada bukti jelas dan JPJ juga sebenarnya tidak mempunyai hak untuk menghalang pemilik kenderaan memperbaharui cukai jalan mereka.

“Ingin saya tegaskan bahawa kita tidak sokong pemandu yang memandu tanpa etika, cuma kita mahu JPJ bertindak adil kepada pemilik kenderaan,” katanya.

Difahamkan sejak September 2009, lebih 2.5 juta notis saman dikeluarkan kepada pesalah trafik dan daripada jumlah itu, sebanyak 1.07 juta pesalah trafik telah disenaraihitamkan oleh Polis Diraja Malaysia.

“Kita akan merangka tindakan yang akan diambil ke atas kerajaan Barisan Nasional (BN).

“Saya tidak boleh beritahu sekarang, kena tunggu sidang media minggu depan,” kata Mahfuz.

0 comments:

Post Haru Biru

Arkib Blog