Selasa, Ogos 25, 2009

Hantu Khairy Jamaluddin Menjelma Di Meja SPR

Barisan Nasional (BN) mendakwa mengesan 3,696 pemilih bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir yang dipercayai pengundi hantu.

"Bila kita pergi ke sebuah rumah, kita dapati 14 pengundi didaftarkan di rumah itu, tetapi bila kita nak bagi slip mengundi kita dapat bagi pada tujuh orang sahaja pengundi. Tujuh pengundi lagi kita tidak dapat kesan. Dan berdasarkan tuan rumah itu, mereka tidak pernah mengenali nama pengundi tersebut."
-Ahmad Maslan, Ketua Penerangan Umno

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menafikan wujudnya pengundi hantu dalam pilihan raya kecil DUN Permatang Pasir seperti yang didakwa oleh Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar dan Ahmad Maslan, Ketua Penerangan Umno

"Sebenarnya tidak ada pengundi hantu. Kepada Pemuda Umno, mereka berikan (jumlah) beribu (pengundi hantu), kita semak sebenarnya 14 (nama) sahaja. Sebenarnya mereka telah mendaftar tahun 1998 sebelum pindaan akta (pilihanraya) pada 2002. Dan mereka berhak mengundi, sebab mereka yang mendaftar sebelum tahun 2002, mereka berhak mengundi dan terkecuali daripada mengikut alamat dalam kad pengenalan. Hanya pada pindaaan 2002 sahaja, sesiapa yang hendak mendaftar sebagai pengundi, mereka mesti mengikut alamat di kad pengenalan. Nama yang mereka suruh periksa, banyaklah tetapi macam mana kita mahu semak. Daripada sampel kita dapati, mereka adalah pengundi asal di Permatang Pasir. Daripada senarai itu, mereka highlight 14 pengundi untuk diperiksa. Maknanya, dakwaan mereka (Pemuda Umno terdapat) pengundi hantu, sebenarnya pengundi asal. Sebagai contoh, mengenai alamat, satu nombor, banyak pengundi. Apabila kami buat pemeriksaan secara mendalam, nombor itu sama, tapi jalan lain-lain."
-Tan Sri Abdul Aziz Yusof, Pengerusi SPR

(Moral: Lepaih ni Khairy tidak berkokok lagi agaknya. SPR sudah menyahkan pengundi hantu dan semua penama tersebut boleh daftar mengundi dan memilih calon mereka. Khairy dan Ahmad Maslan pasti bergolek-berguling kerana malu dengan tuduhan melampau tersebut. Den malu buek kenyataan ado pengundi hantu... Tu la hang main hentam aja. Agaknya boleh ka kita bawak sendiri 3,696 pemilih hari ni? Den raso boleh.. pondok panas dah takdo dan SPR pun sudah cover supaya mereka percayo kat kito.. kah..koh..keh)

0 comments:

Post Haru Biru

Arkib Blog