Rabu, Julai 28, 2010

Ular Gergasi: Utusan Tipu Bagi Melariskan Jualan

Ini gambar ular gergasi yang terpampang di muka hadapan sebelah atas Utusan Malaysia bertarikh 28 Julai 2010, dikatakan ular gergasi tersebut dijumpai di sungai siput perak.Ini pula gambar ular yang sama dari keratan akhbar daily ekspress pada 26 Mac 2010. Bahagian ekor ular sawa tersebut masih menyentuh paras tanah walaupun diangkat ke atas oleh jengkaut.


Artikel akhbar daily ekspress:

Kisah penemuan ular sawa gergasi dari spesis ular sawa batik oleh kontraktor yang menjalankan pembersihan pembukaan kawasan tanah di Jalan Dam. Ular itu dipercayai mati apabila kepalanya terkena jengkaut yang digunakan di situ. Namun begitu kesahihan perkara ini tidak dapat disahkan kerana perkara itu dikatakan berlaku pada bulan Febuari dan berita tentang kejadian ini hanya diperolehi daripada maklumat orang ramai yang pernah menyaksikan gambar tersebut.

Kontraktar yang dikatakan menjumpai ular ini telah berhenti dari menjalankan kerja-kerja pembersihan di sini dan digantikan oleh kontraktor yang baru dan tidak dapat dihubungi untuk mengesahkan perkara itu.

Apa yang merisaukan orang ramai ialah mereka mempercayai yang masih ada pasangan ular tersebut yang mendiami kawasan tersebut walaupun perkara ini tidak dapat disahkan. Namun ada yang menyatakan ular tersebut telah berjaya dijual pada harga RM25000.

Nota: Artikel santai pun Utusan malaysia pusing belit tanpa membuat sedikit research. Apatah lagi kalau perihal politik pembangkang. Dah tentu sesiapa yang membacanya akan terbelit. Ini adalah contoh bagaimana editor utusan yang hanya mementingkan bagimana mahu melariskan akhbar daripada menyediakan artikel yang benar kepada pembaca.

0 comments:

Post Haru Biru

Arkib Blog